PRA4-geenitestit

PRA (progressiivinen retina atrofia) eli etenevä verkkokalvon surkastuma tuhoaa silmän valoa aistivia soluja. Kyseessä on ryhmä sairauksia, jotka ovat eri geenien aiheuttamia. Yhtä PRA-muunnosta kutsutaan PRA4:ksi, ja se ilmenee lhasa apsoilla. PRA4 alkaa myöhemmällä iällä ja se diagnostisoidaan lhasa apsolla sen ollessa 5–9 vuotta vanha.

Vuodesta 2017 lähtien PRA4-geenimutaatiolle on ollut olemassa DNA-testi, jolla lhasa apso voidaan luokitella terveeksi (lhasa apso on saanut kummaltakin vanhemmalta terve alleelin), tai geenimutaation kantajaksi (lhasa apso on saanut toiselta vanhemmalta normaalin alleelin ja toiselta virheellisen alleelin), tai todennäköisesti sairaaksi (lhasa apso on saanut molemmilta vanhemmilta virheellisen alleelin).  

(Lähteet: Suomen kennelliitto ry, Koirien perinnölliset silmäsairaudet ja niiden tutkiminen; Svenska Kennelklubben, PRA4)

HUOMIO!

Lhasa apsot ry:n jäsen saa 20 %:n alennuksen MyDogDNA-testipakkauksesta. Pyydä alennuskoodi sähköpostitse osoitteesta lhasaapsot.ry@gmail.com