Pentuinfoa

Kirjoittaja: Varpu Vallila
Huom! Artikkelia ei saa lainata eikä kopioida ilman Lhasa apsot ry:n tai kirjoittajan lupaa

(Rokotuksia koskeva kohta päivitetty 1/2024.)

Tervetuloa joukkoon! Olet valinnut koirarotujen joukosta itsellesi persoonallisen pikku ystävän, lhasa apson. Toivomme, että siitä on sinulle paljon iloa vuosiksi eteenpäin! Tämä tiivistelmä on koottu varta vasten sinua ja apsoasi varten, avuksi kun aloitatte yhteistä taivaltanne. Koirasi kasvattaja on kuitenkin pennun lähin ja paras tuntija, käänny hänen puoleen huolinesi ja kun tarvitset tietoa. Hän jakaa kanssasi myös iloiset asiat mielellään!

Pennun valinta
Pennun kehitykseen vaikuttavat monet eri tekijät mm. sen tuleva kasvuympäristö ja pennun vanhemmiltaan saamat perintötekijät. Jos olet kiinnostunut koiranäyttelyistä kerro se kasvattajalle, niin hän auttaa sinua sopivan pennun valinnassa. Hänenkin on kuitenkin mahdotonta taata pentukopassa hyörivälle 8 -viikkoiselle apsonpennulle loistokasta näyttelyuraa, mutta kokenut silmä näkee silti jo jotakin. Olet varmasti harkinnut kumman haluat, uroksen vai nartun. Apsoissa urokset ja nartut eivät välttämättä eroa paljoakaan toisistaan. Kaikki koirat ovat aina yksilöitä!

Nartuilla on yleensä kaksi kertaa vuodessa juoksuaika. Ensimmäinen kiima tulee yleensä n. 6-8 kuukauden ikäisenä, jolloin narttu ei ole vielä missään tapauksessa fyysisesti, psyykkisesti tai hormonaalisesti valmis pentujen synnyttämiseen tai kasvattamiseen. Lhasa apso nartut ovat yleensä hyviä emoja ja synnyttävät pentueensa ilman suurempia hankaluuksia. Väite, että kaikkien narttujen pitäisi saada pennut jossain vaiheessa on pelkkää pötypuhetta! Vain hyvää sukujuurta, fyysisesti tervettä ja hyväluonteista narttua tulisi käyttää siitokseen. Uroskoira taas puolestaan saattaa unelmoida jokaisen hajuetäisyydellä olevan juoksuaikaisen nartun perään. Valitse mieleisesi terve ja iloinen pentu.

Pennun tulo uuteen kotiin
Ennen kuin pentu tulee kotiisi varaa sille oma rauhallinen paikka, pennun tulisi saada nukkua paljon, eikä sitä silloin saisi häiritä. Hanki sille myös kevyt talutin ja esim. puruluita. Lhasa apso ei ole ollenkaan kaikkein ”järsiväisin” rotu, mutta hampaiden vaihtumisen yhteydessä silläkin on hyvä olla jotain kaluttavaa. Apson turkinhoitoa varten tulet tarvitsemaan erilaisia kampoja ja kunnon harjan, mutta turkinhoitovälineistä enemmän lehtisen toisessa osassa Toiset pennut ovat uudessa paikassa välittömästi kotonaan, toisia voi taas vaivata koti-ikävä muutaman päivän ajan. Lhasa apso saattaa aluksi olla pidättyväinen vieraita kohtaan, huomioi tämä seikka pentusi kanssa ja opeta se jo pienestä pitäen vieraisiin aikuisiin ja lapsiin. Pienestä koostaan huolimatta apso on vankkarakenteinen ja reipas rotu. Lapsista pieni karvapallero on ihana. Mukava tapa on kuitenkin jos lapset istuvat lattialle odottamaan, että pentu tulee itse heidän luokseen hyväiltäväksi. Koiranpentu ei kestä sylistä pudottamista.

RUOKINTA
Kasvattaja kertoo sinulle mitä pentu on syönyt pentukodissaan, voit jatkaa samoilla linjoilla tai pikku hiljaa muuttaa pennun tottumuksia itsellesi sopiviksi.
Vanha nyrkkisääntö on, että pennun tulisi saada:
4 ateriaa päivässä kunnes se on 3 kk vanha
3 ateriaa päivässä kunnes se on 4 kk vanha
2 ateriaa päivässä kunnes se on 1 vuoden ikäinen.
Sen jälkeen koiralle voi antaa yhden tai kaksi ateriaa päivässä miten koiralle parhaaksi sopii. Huolehdi kasvuikäisen koirasi vitamiinien ja valkuaisaineiden saannista. Voit syöttää koirallesi joko teollisia koiranmuonia tai kotiruokaa niihin yhdistettynä. Varsinkin aikuisen koiran on hyvä pureskella jonkin verran kuivamuonaa, se auttaa pitämään vatsan kunnossa ja on hyväksi hampaille. Merkkejä on monia ja hakemalla löydät koirallesi parhaimman. Kiinnitä huomiota muonan sulavuuteen, pitkäturkkisen koiran omistajana tulet antamaan arvoa kun koirasi ulosteet pysyvät kiinteinä ja pieninä! Jos ruokit koiraasi kotiruoalla on suositeltavaa antaa sille esim. Hiven Oskaa ohjeen mukaan sekä Natural kalkkia tai D-kalsor tabletteja kasvuvaiheen aikana. Sen lisäksi, että kalkki on tärkeää apsosi luustolle se tarvitsee sitä myös kasvattaessaan pitkää turkkiaan. Turkin kunnolle tekevät hyvää myös B-vitamiini ja ruokaöljy .Hyla kermaviili, piimä ja munakas ovat myös koirallesi sopivia ruokia. Voit antaa koirallesi koirankeksejä ja puruluita välipalaksi, mutta melkein loppuun asti kalutut puruluut ja siankorvat on syytä heittää pois etteivät ne pääse aiheuttamaan tukehtumisvaaraa. Linnunluut ja erilaiset terävät luut ovat ehdottomasti kiellettyjä, ne voivat rikkoa suoliston.

HAMPAAT
Lhasa apson hampaat kasvavat melko hitaasti ja vaihtuvat n. 4-5 kk iässä. Kulmahampaita on syytä tarkkailla, että ne eivät ala kääntyä väärään suuntaan. Niitä voi itse yrittää sormin vetää pois, mutta toisinaan juuret ovat niin pitkät, että on turvauduttava eläinlääkärin apuun. Kääpiökoirilla on usein ongelmana hammaskivi. Siinä vaiheessa kun huomaat hammaskiveä ilmestyneen vain vähän, sen poistaminen käy ihan kynnellä raaputtamalla. Ei ole ollenkaan huono ajatus, että totutat koirasi hampaiden pesuun, tahnojakin löytyy, ehkä tehokkain on Bucadog. (Ihmisten hammastahnat eivät sovi koiralle!) Jos hammaskiveä on muodostunut paljon, poiston suorittaa eläinlääkäri.

KYNNET
Koiran kynsiä on leikattava jo pikkupennusta alkaen. Näin koira tottuu toimenpiteeseen eivätkä kynnet pääse kasvamaan liian pitkiksi. Pentusi kasvattaja näyttää sinulle kuinka toimenpide suoritetaan ja samalla näet toimenpiteeseen sopivat kynsileikkurit.

MATOKUURI
Pentusi on madotettu jo pentukodissaan, mutta madotus kannattaa uusia pennun ollessa n. nelikuinen. Jos talossa on muita koiria nekin on hyvä madottaa samaan aikaan. Madotus tulisi suorittaa 1-2 kertaa vuodessa esim. Canex- tai Flubenol tahnalla(=monien koirien mielestä hyvän makuista!) tai Lopatol tableteilla. Tavallisiin suolistoloisiin saa matolääkkeitä apteekista ilman reseptiä.

ROKOTUKSET
Pentu rokotetaan 12 viikon iässä parvovirusta, penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta  ja kennelyskää vastaan (nelosrokote tai kolmoisrokote ja kennelyskärokote). Tehosterokote annetaan valmisteyhteenvedon mukaisesti. Ensimmäinen raivotautirokotus (rabies) annetaan valmisteyhteenvedon mukaisesti, yleensä 4 kuukauden ikäiselle pennulle.   Rokotteiden tehosteet annetaan valmisteyhteenvedon mukaisesti, ennen rokotuksen voimassaolon päättymistä. Lisäksi kennelyskärokotuksen uusimista suositellaan vuosittain, jos koira osallistuu tapahtumiin.

SISÄSIISTEYS
Pennut ovat usein teoriassa oppineet tekemään jo pentukodissaan tarpeensa paperille, mutta hyvin usein se myös vielä pääsee unohtumaan varsinkin sen tullessa luoksesi uuteen kotiin. Sanomalehtiä kannattaa asetella sinne minne pentu ensimmäisen kerran tekee asiansa. Aina kun se on herännyt, juuri syönyt tai leikkinyt jonkin aikaa kannattaa alkaa suunnata kohti lattialla olevia papereita. Apsot ovat yleensä nopeasti oppivia. Yöksi kannattaa rajata pennun liikkumatilaa. Älä lyö pentua. Käytä ääntäsi syvänä ja tiukkana painottaen kieltoa kun rangaistus on tarpeen.

YLEISIÄ OHJEITA
Muistathan ettet jätä apsoasi kesä kuumalla autoon. Auringon paisteeseen pysäköityyn autoon jätetty lhasa apso voi jo muutamassa tunnissa kuolla lämpöhalvaukseen. Lämpöhalvauksen ensiapu on kylmä vesisuihku. Koiralla on peräaukon molemmilla puolilla pienet pussimaiset hajurauhaset, anaalirauhaset. Normaalisti koiran anaalirauhaset tyhjentyvät ulostettaessa, mikäli ulosteen koostumus on normaali. Toisinaan koira tyhjentää rauhaset pelästyessään kovasti. Mikäli koiralla on ripuli tai ummetusta saattavat rauhaset jäädä tyhjentymättä. Erite voi silloin olla niin paksua, kuivaa tai ryynimäistä ettei se tule ulos ilman tyhjennys apua. Oireina anaalirauhastulehduksesta on hyvin usein, että koira hinkkaa peräpäätään lattiaa vasten. Sillä voi olla yleistä kutinaa tai epämääräisiä oireita takaruumiissa. Hoitoina on tyhjennys, lämmin haude, antibioottikuuri tai tiheästi toistuessaan rauhasten poisto leikkauksella. Anaalirauhaset voidaan poistaa ilman, että siitä on koiralle haittaa. Anaalirauhaset voit opetella tyhjentämään helposti esim. koiran pesun yhteydessä.