Turkinhoito-ohjeita

Kirjoittaja: Varpu Vallila
Huom! Artikkelia ei saa lainata eikä kopioida ilman Lhasa apsot ry:n tai kirjoittajan lupaa

Turkinhoitotarvikkeita

Turkinhoitoon tarvitaan rautapiikkinen harja ja suurikokoinen kampa, jossa on isot piikin välit, tiheäpiikkinen kampa viiksille ja ns. normaalipiikkinen yleiskampa. Jakauksen tekoon on olemassa kampa, jonka toinen pää on ”piikki”, mutta saman asian ajaa hyvin myös sukkapuikko. Lisäksi tarvitaan kumilenkkejä apson tukan kiinnisitomiseen, suositeltavia ovat varta vasten tähän tarkoitukseen valmistetut kumilenkit, ne ovat ohuimpia ja vähiten turkkia vahingoittavia. Lisäksi koiran kynsisakset ja trimmaussakset turkin tasausta ja tassuvälejä varten.

Pesu- ja hoitoaineita on useita eri merkkejä. Sinun kannattaa keskustella pentusi kasvattajan kanssa siitä mitä hän suosittelee. Jokainen turkki on omansa ja kaikki aineet eivät vaikuta samalla tavalla kaikkiin turkkeihin, kokeilemalla oppii. Turkinhoito tuotteita ja muitakin tarvikkeita saa helpoimmin ja usein myös edullisimmin koiranäyttelyistä. Aineet eivät ole aivan halpoja, mutta erittäin riittoisia, shampoot ja hoitoaineet on aina laimennettava ennen kuin niitä käytetään.

Turkinhoito

Turkinhoidon opettelu kannattaa aloittaa välittömästi pikku pennun kanssa. Se on opettelua sinulle itsellesi niinkin koirallesikin. Ennen luoksesi muuttoa pentua on jo totuteltu turkinhoidon alkeisiin. Se on ehtinyt kylpeäkin jo pentukodissaan. Pennulle riittää aluksi pesu n. 2-3 viikon välein. On kuitenkin hyvä kammata ja harjata sitä useammin, jotta se tottuu käsittelyyn. Nosta koirasi pöydälle, esim. pieni ns. eteismatto on hyvä alunen ettei koira liukastele ja tunne itseään turvattomaksi. Harjaa ja kampaa koiraasi rauhallisesti, mutta päättäväisesti. Tämä on tilanne jossa sinä olet pomo.

Voit samalla tarkastella koirasi hampaita ja korvia. Kun pentu totutetaan tähän, se aikuisena seisoo rauhallisesti pöydällä ja antaa käsitellä itseään. Tällainen taito on sille tärkeää mahdollisia näyttelyitä varten kuin myös eläinlääkäri käyntejä ajatellen.

Kyljellä makaamista on myös syytä alkaa harjoittelemaan alusta asti. Kun koira makaa paikallaan kauniisti rimpuilematta sen turkin hoito käy huomattavasti nopeammin kuin alituisen taistelun merkeissä. Määrätietoisella periksi antamattomalla harjoittelulla ja käsittelyn jälkeen runsailla kehuilla jokainen pentu oppii tähän ja jopa nauttii näistä teidän yhteisistä hoitohetkistä.

Apsoilla ei ole varsinaista karvanlähtöä vaan karvaa irtoaa silloin kun sitä kammataan, muuten kuollut karva mattaantuu takkupalloksi. Pentuturkki alkaa vaihtua n. kuuden kuukauden iässä ja kestää yli vuoden ikään. Tänä aikana on syytä käydä turkki läpikotaisin läpi n. 3 kertaa viikossa ettei pentuvilla pääsee tumpppuuntumaan. Takut kostutetaan harjausnesteellä, jonka voi sekoittaa hoitoaineesta. Takkua halotaan ensin sormin auki ja sitten varovasti harjan kanssa. Älä koskaan harjaa tai kampaa kuivaa turkkia vaan kostuta kevyesti esim. suihkupullolla jossa on laimennettua hoito-aineliuosta.

Puhdas ja hoidettu turkki, vaikka se ei olisi täyspitkäkään, on aina kaunis. Voidaan sanoa, että pese koirasi niin usein kuin itse haluat, tai niin pian kuin se likaantuu. Ei ole mitään syytä pitää likaista koiraa, mikä on epämiellyttävää sekä sinulle että koiralle itselleen. Tämän päivän erinomaisilla pesuaineilla voi huoletta pestä usein, kunhan pesee oikein.

Koira on aina kasteltava huolella, lämpimällä vedellä. Pesuaine laimennetaan veteen ennen käyttöä. Liuos taputetaan turkkiin niin että syntyy vaahtoa. On tärkeää välttää turkin voimakasta hieromista, syntyy vain turhia takkuja. Katso, että pesuaine yltää ihoon saakka jotta sekin puhdistuu. Huuhtele turkki huolellisesti ja voit toistaa pesun. Toisen vaahdotuksen jälkeen turkki on huuhdeltava huolellisesti ettei siihen jää pesuainetta. Viimeisen huuhtelun jälkeen turkkiin sivellään hoitoainetta, joka sekin on vedellä laimennettua. Laimenna hoitoaine valmiiksi jo ennen pesua, jotta se ehtii sekoittua. Anna aineen vaikuttaa muutama minuutti ja huuhdo pois. On olemassa hoitoaineita kuten All Systems ja Coathandler, joita voi jättää turkkiin. Pesun jälkeen nosta koira lattialle esim. pyyhkeen päälle ja anna sen ravistella enimmät vedet pois. Painele sitten turkkia kuivalla pyyhkeellä, vältä hieromista. Sen jälkeen koira föönätään ja harjataan kuivaksi. Föönin ääneen ja puhallukseen on apso totutettava jo pennusta lähtien. Älä puhalla suoraan sen kasvoihin tai korvakäytäviin.

Pesun yhteydessä on hyvä leikata koiran pehmenneet kynnet ja voit tarkistaa korvat. Korvalehdissä kasvavat karvat eivät saa kääntyä korvakäytävän sisään ja muodostaa siihen eritteistä takkupalloa.

Voit leikata myös karvat tassunpohjasta polkuanturoiden tasalle. Käy kuiva koira vielä läpi harvalla kammalla ja kiinnitä sen tukka saparoille kumilenkeillä. Samalla lailla saparoille voi laittaa myös aikuisen koiran ”villahousu” karvat. Leikkaa myöskin apson peräaukon ympäriltä karvat lyhyiksi, se auttaa takamuksen siistinä pysymistä huomattavasti.

Apso on pieni koira, eikä se välttämättä tarvitse pitkiä kävelylenkkejä useita kertoja päivässä kaikkein kuraisimmilla keleillä. Voit purkaa sen toiminnanhaluja seurustelemalla leikkimällä sen kanssa sisälläkin. Mikäli olet päättänyt pitää apsosi täysin ”kotikoirana” voit leikata tai leikkauttaa sille lyhyen turkin, se tarkenee lyhytturkkisenakin. Voit leikkauttaa sille otsatukan tai lyhentää sen ”helmaturkkia” vain mielikuvituksesi asettaa rajat mikäli et halua viedä apsoasi koiranäyttelyyn.